Kolikon toinen puoli Vaihtoehtoisia selityksiä elämän ilmiöihin.

Kehitysapu

Kehitysapu

Kehitysavussa pitää siirtyä ihmisten välisten suhteiden kehittämiseen sen sijaan, että näkisimme sen vain tavaroiden dumppaamisena ja teollisuuden piilotukena.

  Todellinen kehitys, vaurauden kasvu ja innovaatiot on aina tapahtunut siellä missä ihmiset eri kulttuureista ovat olleet tiiviissä vuorovaikutuksessa keskenään.

On siirryttävä kehitysavusta,

  jossa silkkihansikkaat kädessä pudotellaan helikopterista aavikolle Suomessa valmistettuja kaivoja ja sen jälkeen siirrytään ilmastoituun hotellihuoneeseen nauttimaan kehitysavun tuloksista,

  sellaiseen toimintamalliin, joka luo yksittäisten kansalaisten välille mahdollisimman paljon kontakteja. Kontaktien verkoston suomalaisten ja kehitysmaalaisten välille.

Käytännön ehdotus

Koko valtion budjetoima kehitysmääräraha käytetään suomalaisten palkkaamiseen, jotta he oleskelevat valitsemassaan kehitysmaakohteessa yhden vuoden. Tarjouskilpailun perusteella siten, että mahdollisimman moni kansalainen ottaa vastaan tarjouksen.

Tällä tavalla kansalaisjärjestöt ja yksityiset kansalaiset saavat mahdollisuuden kokeilla innovatiivisia tapoja edistää ihmisten välistä kanssakäymistä.

  Yksityisten lahjoitusten ja innovatiivisten ideoiden lähettäminen kehitysmaihin helpottuu. Kansalaisjärjestöjen keräämä ja matkustajien mukanaan viemä materiaali on myös laskettava kehitysapuun, jolloin valtion menoja voidaan pienentää vastaavalla määrällä.

Tarjouskilpailussa yhdestä matkasta maksettava hinta saattaa olla "liian suuri". – So what! – Koko raha on joka tapauksessa käytettävä, meni se sitten useammalle tai harvemmalle kansalaiselle. Entä lähtijän sosiaaliturva: otetaan käyttöön YK-sotilaan verotus, koko matkarahasta on maksettava verot ja täysimääräinen sosiaaliturva Suomeen. Jokainen tietää tämän tarjoutuessaan matkalle.

Seuraus

Lopputuloksena meillä on kymmenen vuoden päästä satoja tuhansia Suomessa asuvia suomalaisia joilla jokaisella on useita henkilökohtaisia tuttavia kehitysmaassa. Kulttuurin ja innovaatioiden vaihto on vilkasta ja kauppasuhteet kukoistavat.

  Onko lopputulos parempi, kun satatuhatta suomalaista tuntee henkilökohtaisella tasolla miljoona kehitysmaan kansalaista kuin se, että muutama kehitysavun huippujohtaja tuntee henkilökohtaisesti kaksikymmentä diktaattoria.

On syntynyt pysyville arvoille perustuva yhteistyö suomalaisten ja kehitysmaalaisten välille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Kehitysapu = Rikkaiden maiden köyhät valkoiset lähettävät rahaa köyhien maiden rikkaille mustille...

K Veikko

Näinhän se valitettavasti on.

rahan lähettäminen on lopetettava ja siirryttävä toimiin, jotka kehittävät noita maita.

K Veikko

Olennainen pointti tässä on, että kehitysapu maksetaan vain Suomen kansalaisille, asuivatpa ulkomailla tai Suomessa.

  Tämä mahdollistaa erityisesti nuorten pitkäaikaisen matkailemisen kehitysmaihin (interrail ikäluokka). Jos apurahaa verotetaan, suosii tuki pienituloisia. – Mikään ei estä lähtijää saamasta muutakin palkkatuloa. Siten järjestöt voivat maksaa lisäpalkkaa työntekijöilleen.

Voitaisiin ajatella maksettavan suomessa oleskelun perusteella, jolloin esim pakolaiset saisivat mahdollisuuden kotimaassa asumiseen, mutta tämän hyöty uusien kontaktien määrällä mitaten on pieni.

Kontaktien määrällä mitaten hyöty on sitä suurempi mitä nuorempi lähtijä on.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Veikko Kukkonen on täysin oikeassa "face to face" kehitysavusta. Meillä on jo puoli miljoonaa enemmän tai vähemmän työmarkkinoilta syrjäytynyttä koulutettua ihmistä eri aloilta. Nuorison työttömyys/syrjäytyminen on suurin tulevaisuuden uhkamme.

Turhanpäiväisten tempputyöllistämisten ja kurssittamisten sijasta halukkaat voisivat ottaa pestin sopivasta kehitysmaaprojektista. Ihmiset saisivat mielekästä ja palkitsevaa tekemistä, kansainvälisyyskasvatusta ja ystäviä.

Lyön vetoa, että halukkaita lähtijöitä löytyy!

P.S. Ja edelleen kannattaisi kehittää mikrolaina-toimintaa, joka on osoittautunut erittäin toimivaksi: http://www.kiva.org/team/homma

K Veikko

Kansainvälistyminen on kaikissa skenaarioissa Suomen tie menestykseen, vaihtoehto eristäytymiselle.

Ehkä koko kansantalouttakin ajatellen kansainvälistymisen tielle on lähdettävä siten, että joukolla itse lähdemme "maailmaan"; sen sijaan että istumme täällä odottamassa ja valittamassa kun tuo "maailma" ei tulekaan meille asumaan ja luomaan vaurautta.

Toimituksen poiminnat