Kolikon toinen puoli Vaihtoehtoisia selityksiä elämän ilmiöihin.

PerusPötkylä

 • PerusPötkylä
  PerusPötkylä

Re: Sähkötupakka ja kaiken kieltäjät

PerusPötkylän valmistaminen

Pötkylän valmistamiseen tarvitaan koivun oksa, pala valkoista elintarvikepaperia, pala ruskeaa elintarvikepaperia, elintarvikeliimaa, sakset ja mahdollisesti puukko.

  Elintarvikeliiman valinnassa on oltava tarkkana. Esimerkiksi sianaivoista valmistetun liiman käyttäminen yleisellä paikalla voi aiheuttaa pahennusta paremman väestönosan piirissä. Paheksunta on hyvin paikkakuntakohtaista ja paikalliset tavat on syytä tarkoin tuntea.

Kun oksasta on kunnallisessa elintarvikelaboratoriossa teetetty tarvittavat analyysit, voidaankin siirtyä itse pötkylän valmistamiseen.

  Korkeimmat laatuvaatimukset täyttävää ja valmiiksi tutkittua paperia onneksi myydään elintarvikeliikkeissä. – Luonnollisesti vain 18 vuotta täyttäneille.

Otetaan kansallispuustamme, koivusta, katkaistu oksa, vuollaan siitä sormen vahvuinen ja noin 10 cm pitkä tikku. Hätätilassa myös leppä käy. Ulkomaiset puulajit eivät sovellu tähän tarkoitukseen, koska ne ovat ulkomaisia.

  Huom. Maanomistajan lupa tarvitaan! Sama koskee myös tuulen pudottamaa oksaa; se on maanomistajan omaisuutta. Kaupunkiasujan on erityisesti syytä huomata, että myös tuulen jalkakäytävälle pudottama oksa on kunnan omaisuutta eikä siihen saa koskea ilman asianomaista lupaa. – Jos oksa haittaa kulkua niin kunta lähettää asianomaisilla valtuuksilla toimivan virkamiehen toimittamaan risun siirtämisen sille varattuun paikkaan. Oksasta jalankulkuliikenteelle aiheutuva haitta luonnollisesti korvataan erillisen hakumenettelyn kautta. Hakulomakkeita saa kunnanvirastosta.

Seuraavaksi tämä hohtavan valkoiseksi vuoltu oksanpätkä kääritään valkoiseen paperiin, joka liimataan tiukasti kiinni. Liiman kuivuttua tikun toiseen päähän vielä kierretään noin 2 cm:n pituudelta ruskeaa paperia. Sekin liimataan kiinni.

  Viimeistelyssä on oltava tarkkana. Kaikki mustat täplät ja epäpuhtaudet on hiottava tikusta tarkkaan pois.

Liiman kuivuttua peruspötkylä on valmis.

PerusPötkylän käyttäminen

Peruspötkylää käytetään kaveriporukan kokoontumisissa ja muissa sosiaalisissa tapahtumissa; esimerkiksi ravintolassa. Jokaiselle kaveripiirin ystävälle annetaan yksi pötkylä, jonka hän asettaa suuhun siten, että ruskealla paperilla merkitty pää on huulien välissä, ulottuen noin 1 cm huulten sisäpuolelle ja vastaavasti 1 cm ruskeaa osaa jää näkyviin. Itse pötkylä pidetään huulien varassa ja mahdollisimman vaakasuorassa.

  Tämä tapa voi aluksi tuntua naurettavalta, mutta ympäristön kohahdus ja kääntyilevät päät kyllä pian osoittavat sen arvostuksen ja huomion, jonka peruspötkylän käyttäjä saa osakseen. – Siitä voi tulla tapa, josta ei pääse irti.

Peruspötkylän julkinen käyttäminen on vielä toistaiseksi sallittua.

ErikoisPötkylä

On huomattava, että ErikoisPötkylöiden valmistaminen ja käyttö on huomattavasti vaativampi prosessi ja vaatii sellaista yhteiskunnallista asemaa, hyvä veli -suhteita sekä sellaisia puulajeja, joihin tavallisella rahvaalla ei ole käytännön mahdollisuuksia tai ainakin ne pitäisi kieltää.

  Kansan keskuudessa on noussut valitettava ilmiö: nousukkuus. Tässä rahvaaseen kuuluvat henkilöt pyrkivät käyttämään erikoispötkylöitä ilman vaadittavaa taustaa ja sukupuolista suuntautumista. Ilmiötä onneksi pyritään kitkemään pois lainsäädäntöä kehittämällä.

Erikoispötkylän käyttäminen julkisella paikalla on varsin hyvin suvaittu, suorastaan arvostettu tapa. Ylhäisemmän väen piirissä erikoispötkylöitä käytetään paljon ja kilpailua käydään siitä rahvaan huomiosta, jota kunkin itse valmistama pötkylä vetää puoleensa.

Tästä tuleekin sanonta "pötkylästä säädyn tuntee".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Toimituksen poiminnat