Kolikon toinen puoli Vaihtoehtoisia selityksiä elämän ilmiöihin.

Ulkomaisen työvoiman kolmas aalto

Syrjäisenä ja korkeasti verotettuna maana Suomi ei houkuttele huippulahjakkuuksia. Siispä on tyytyminen alle huipputason oleviin tulijoihin. Toisekseen olemme maahanmuuttajien houkuttelussa olleet aina jälkijunassa.

Ensimmäinen aalto, kehitysmaat

Kehitysmaiden huiput olivat jo löytäneet ja vakiinnuttaneet omat reittinsä maailman huippuyliopistoihin, kun me vasta havahduimme ottamaan maahanmuuttajia vastaan. – Niinhän muutkin tekevät. – Tyydyimme niihin, jotka vielä olivat jäljellä.

Toinen aalto, Itä-Eurooppa

EU:hun liittyminen avasi jälleen oven huippuduunareille tulla rakentamaan Suomea. Tällä kertaa suljimme oven.

Kolmas aalto, Etelä-Eurooppa

Euron romahtaminen saa Etelä-Euroopan maiden parhaat nuoret kyvyt hakemaan työtä ja toimeentuloa ulkomailta. Miljoonittain. Tämä maastamuuttoaalto tapahtuu joka tapauksessa; romahtipa euro tai ei.

Olemmeko valmiit?

Nyt on Suomen viimeiset hetket tarjota työtä, yrittäjyyttä ja elintasoa Etelä-Euroopan ahkerille ja ammattitaitoisille muuttajille. Jos emme ajoissa reagoi tilanteeseen, jää meille tässäkin mahdollisuudessa musta pekka käteen.

Pahimmassa tapauksessa meidän rooliksemme yhteisessä Euroopassa jää humanitäärisen avun ja suojatyöpaikkojen tarjoaminen yhä kurjistuvalle Etelä-Euroopalle. Samoin kuin suurten työnantajien lähettäminen tuonne etelän maihin tarjoamaan työtä ja leipää ihmisille, jotka eivät saaneet muuttaa tänne tekemään sitä työtä, jonka parhaiten osaavat.

Parhaassa tapauksessa työnantajillamme on pian runsauden pula valitessaan tekijöitä toinen toistaan kyvykkäämpien joukosta. Ne, joiden tuottavuus ei riitä palkkatyöhön, voivat yrittäjinä hankkia toimeentulon itselleen ja perheelleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Mitä ihmeen työtä, onko kirjoittaja avaamassa terästehdasta sinne Outokumpuun!

Nokia lomauttaa, paperitehtaat potkivat ulos viimeisiäkin ja kaikki lomauttavat uuden laman pelossa.

Olkiluodon ydinvoimalatyömaa on kuin "Maailma tuli kylään"- festivaalit, mutta siitä huolimatta tai sen takia se ei valmistukaan ikinä.

Suomessa rakennuksilla, telakoilla ja muualla 50. 000- 100. 000 virolaista ja muuta ulkomaalaista tekee hommia 1. 52- 8€ tuntipalkalla, pystyvätkö italialaiset ja krekut menemään vielä senkin alle!

K Veikko

Italialaisella ammattimiehellä on kuitenkin Eurooppalainen työmoraali. Sen tietävät lukuisat suomalaiset yrittäjät joilla on noita "terästehtaita" Italiassa.

Voisivatko nuokin terästehtaat kenties toimia vaikka Suomessa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Veikko on varsin oikeassa. Suomi tarvitsee dynaamista nousua ja siihen tarvitaan sytykkeiden lisäksi myös halkoja.

K Veikko

On helppo katsoa palkkatilastoja ja todeta, että terästehtaan työläinen tienaa parhaiten.

    Siitäkö sitten vedämme päätelmän, että Suomesta pitää lopettaa kaikki muu toiminta ja perustaa maa täyteen pelkkiä terästehtaita. Näin kaikki ansaitsisimme huippupalkkaa!

Mutta ansaitakseen huippupalkkaa tuo terästehtaan huipputyöläinen tarvitsee palvelijoita. Ja palvelija ei voi ansaita enempää kuin isäntä. – Muutenhan nuo tehtaalaiset jättäisivät työpaikkansa, siirtyisivät pizzanpaistajiksi ja alkaisivat tuottaa pelkkiä terästehtaan ja sen työntekijöiden tarvitsemia palveluja eikä tehdas saisi heitä takaisin ennen kuin maksaa enemmän.

Palkkamarkkinoiden status quo vaatii eripalkkaisuutta. – Eivätpä huippupalkkaiset työntekijät muuten koskaan lakkoon menisikään.

Jos pizzerian lattiaa ei lakaista, ei terästyöläinen saisi pizzaansa, eikä suostuisi töihin ja terästehdaskin pysähtyisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siksi Uimaharjukin on paljon muuta kuin tehdas ja Outokumpu enemmän kuin vanha kaivos.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Veikon" näkemys vastaa hyvin laajasti yritysmaailman ajatuksia. Nyt on vientiliitännäisillä yrityksillä lisäkirimisen paikka.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Koulutettujen ammattilaisten kansainvälinen muuttoliike on BBC:n mukaan mullistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana:

"Eniten ulkomaisia työntekijöitä vetävät Kiina, Intia ja Brasilia. Suurimpia lähtömaita ovat Britannia, Yhdysvallat ja Australia."

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2011/12/0...

K Veikko

Ammattitaitoisten tekijöiden muuttoaaltoa seuraa jollakin viiveellä ammattitaidottoman työvoiman aalto. Silloin ovat liikkeellä kiertolaiset, joita ei enää huolita töihin niille markkinoille, jotka nämä ensimmäisen aallon tekijät ovat täyttäneet.

Kun Suomi sulki rajansa Itä-Euroopan ensimmäiseltä aallolta, tänne jäi tyhjiö täytettäväksi. Nyt sitä ovat täyttämässä toisen aallon ammattitaidottomat tekijät.

Toimituksen poiminnat