Kolikon toinen puoli Vaihtoehtoisia selityksiä elämän ilmiöihin.

Cybersotilaan varusmiespalvelus

Parhaimmillaan varusmiespalvelus valmentaa myös elämää ja yhteiskuntaa varten samalla, kun se pakottaa varusmiehen oppimaan todellisessa sodankäynnissä tarvittavia taitoja.

Missä ovat armeijaa pakoilevat nuoret miehet silloin, kun pitäisi ilmoittautua kutsuntoihin ja mitä he tekevät?

    - Kotona pelaamassa sotapeliä. Siis valmentavat itseään seuraavaa cybersotaa varten!

Tämä valtava osaamispotentiaali, mikä meillä on seuraavan cybersodan varalta pitää integroida varusmieskoulutukseen.

  • Cybersotilas suorittaa varusmiespalveluksensa kotona. Onhan tällainen sotakin täysin hajautettu. – Vihollisen kannalta jokainen kännykkä on potentiaalinen joukkotuhoase.

  • Cyberpalvelus on varusmiehelle erittäin mielenkiintoinen ja haluttu tapa suorittaa pakollinen palvelus. – Aluksi vain parhaista parhaat voivat päästä tähän palvelukseen.

  • Cyberpalveluksen suorittanut varusmies on palvelusajan jälkeen erittäin tietoinen nykyaikaisesta sodankäynnistä ja sen mahdollisuuksista. Lisäksi hänellä on osaamista ja taitoa. – Suomi voisi tällä potentiaalilla kehittyä AngryBirds-maasta kansainväliseksi cybersodankäynnissä tarvittavan aseistuksen ja tietämyksen vientimaaksi. Sotateknologian suurvallaksi.

Pystyykö armeija tarjoamaan nuorille miehille mielekkäitä ja kiinnostavia taitoja, joista on myös todellista hyötyä sekä cybersodassa että omassa elämässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta kaiken tieto-opetuksen voisi aivan hyvin tehdä virtuaalisesti. Sen lisäksi myös sotimiseen liittyvän tilannehahmottamisen - se kylläkin vaatii ihmisvastustajia ja mahdollisimman realistisen fysiikanmallinnuksen.

Olen itse ollut tulenohjaussimulaattorissa ja se oli kyllä kivikautinen viritys siihen nähden mitä nykyteknologialla voisi tehdä. Reserviläissysteemi mullistuisi sillä, että sodanajan taitoja voisi teroittaa erilaisilla verkkopeleillä ja saavutuksilla niissä voisi sitten jakaa vaikka kunniamerkkejä tai jopa ylennyksiä.

Motoriset harjoitukset pitää tietysti tehdä livenä.

Kaikesta elämässä on todennäköisesti todellista hyötyä ja usein mitä mielenkiintoisemmilla tavoilla. Hyödyn tiedostaminen on sivuseikka.

K Veikko

“Hyödyn tiedostaminen on sivuseikka.”

Erinomainen huomio.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Taitaa olla nimikkeet pikkuisen pielessä, mitä tässä tarkoitettiin "cybersotilaalla" on tietokoneavustetusti koulutettu sotilas, joka toimii sotatilanteessa samoin kuten nykyisellä tyylillä koulutettu.

Saattaa tietenkin olla ajatuksen puolelta tehokkaampi nykyistä, mutta kyllä vieläkin se kuntopuoli on erittäin tärkeä sotahommissa. Jos pitää siirtyä nopeasti 500m johonkin suuntaan (eli siis vastapuoli tulittaa sinua) ja sen jälkeen pitää pystyä ampumaan suhteellisen tarkasti vihollista, niin aika monelta jää tämä tekemättä.

Mitä perinteisesti tarkoitetaan cybersotilaalla on netissä toimiva hyvin netin heikkoudet ja hyökkäysmenetelmät tunteva henkilö, hyvä pohjakoulutus olisi tietoturvatehtävissä toimiminen, jotta tietää miten ne kenties voisi kiertää. Samoin salausten murtaminen on hyvä taito tähän tehtävään.

Maailmallahan on esimerkiksi Jenkkilän NSA, jossa on vähintään 18 000 työntekijää, joista suurin osa purkaa tai paremminkin laittaa koneet purkamaan ECHELONin kautta salakuunneltuja salattuja sanomia. Luultavasti Kiinalta ja Venäjältä löytyy myös vastaava laitos.

K Veikko

Termi voi olla väärä.

Cybersotilaiden joukko-osasto on palveluspaikka, johon vain harvat ja valitut pääsevät. He ovat ylpeitä tästä. – Samalla tavalla kuin joku toinen joukko-osasto on ylpeä omasta osaamisestaan. – He tietävät, että juuri heidän kykynsä on olennainen taito siinä kokonaisuudessa, jolla puolustetaan maata.

K Veikko

Mikä varusmiespalvelukseen on tullut. Miksi armeijaan ei päästä vaan sinne joudutaan?

Miksi rakenteet ovat luutuneet. Eivätkö kenraalit enää tunne sitä nuorukaista, joka intoa puhkuen suunnistaa omaa elämäänsä kohden. – Omaa itseään vuosikymmeniä takaperin. – Ollaanko maan puolustamisesta häpeissään, sehän syö resursseja "oikealta" yhteiskunnalta, oikeasti tärkeiltä asioilta. Mitkä ovat oikeasti tärkeitä asioita? Pitääkö juuri kansakunnan parhaat kyvyt jättää armeijan ulkopuolelle, tuota "oikeaa" elämää varten?

Onko kenraalille tärkeintä mielistely poliitikkojen ja ylipäällikön kanssa, että hyviä virkoja tulisi kuin manulle illallisia? Saako poliittisesti oikeista ratkaisuista paremmin ylennyksiä kuin maan puolustamisesta?

Onko pitkään jatkunut rauhan aika saanut kenraalit ajattelemaan enemmän helppoa elämää kuin maan puolustamista.

Juhani Putkinen

Veikko: "Onko kenraalille tärkeintä mielistely poliitikkojen ja ylipäällikön kanssa, että hyviä virkoja tulisi kuin manulle illallisia? Saako poliittisesti oikeista ratkaisuista paremmin ylennyksiä kuin maan puolustamisesta?"

Niinpä!

Toimituksen poiminnat